• Bestel nu gemakkelijk online
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 50 binnen NL
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0

De oudere hond

Net als mensen, worden honden vandaag de dag steeds ouder. We kunnen steeds langer van onze trouwe viervoeters genieten en we proberen de levenskwaliteit van onze hond zo optimaal mogelijk te houden.

Wanneer is mijn hond senior?

De leeftijd waarop uw hond tot de senioren wordt gerekend, verschilt sterk per hond. In het algemeen geldt voor grote honden een leeftijd van 5 à 6 jaar en voor middelgrote en kleine honden een leeftijd van ongeveer 7 à 8 jaar.

Voeding

Het is verstandig om uw gezonde senior huisdier aangepaste voeding te geven. Seniorvoeding heeft een lager energiegehalte en is minder belastend voor de lever en nieren. Ook kan het mogelijk zijn dat uw hond een speciaal dieet nodig heeft in verband met artrose of bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie. De assistente en dierenarts adviseren u graag over de meest geschikte voeding voor uw hond.

Tijdige gezondheidscontrole

Ouderdom is geen ziekte op zich, maar komt vaak wel met gebreken. Niet alle kwalen zijn aan de buitenkant duidelijk zichtbaar. Daarnaast zijn de meeste aandoeningen beter te behandelen wanneer deze in een vroeg stadium ontdekt worden. Wanneer u op tijd langskomt bij de dierenarts kunnen we eventuele ouderdomskwaaltjes zo vroeg mogelijk signaleren en de levenskwaliteit van uw huisdier zo goed mogelijk houden.

Urine van de hond opvangen

U kunt altijd het bloed of de urine van uw huisdier laten onderzoeken. Urine kunt u zelf meenemen naar de kliniek. Als het lukt, kunt u het beste wat verse ochtendurine meenemen naar de dierenkliniek. Het is belangrijk dat u ochtendurine meebrengt aangezien deze urine het meest geconcentreerd is. Ook moet de urine zo vers mogelijk zijn. Het liefst minder dan 2 uur oud, maar maximaal 6 uur. Gebruik voor het opvangen van de urine een breed bakje of een grote lepel wanneer het niet lukt om het bakje onder de hond te schuiven tijdens het plassen. Ook is bij ons een handig urine opvangsysteem verkrijgbaar. Bewaar de urine in een schoon en goed afsluitbaar potje of buisje in de koeling.

Veelvoorkomende ouderdomskwalen bij honden:

Er zijn veel problemen die kunnen ontstaan door ouderdom. We zetten een aantal van de meest voorkomende ouderdomskwalen voor u op een rij:

  • Gebitsproblemen: veel oudere honden krijgen te maken met tandaanslag, rotte tanden en/of geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Dit is niet alleen pijnlijk voor de hond, maar het kan ook leiden tot ontstekingen op andere plekken in het lichaam. Bacteriën vanuit de bek kunnen namelijk in de bloedbaan terechtkomen. Controleer regelmatig het gebit van uw hond of laat dit bij de dierenarts doen.
  • Ouderdomsstaar oftewel nucleaire sclerose: ouderdomsstaar wordt vaak zichtbaar door een blauwe gloed in de ogen. Dit ontstaat door een verdichting vanuit het midden van de lens. Honden kunnen in tegenstelling tot bij echte staar (wat zich uit door een witte lens) nog wel door de lenzen kijken en meestal nog goed zien.
  • Artrose: artrose uit zich vooral door stramheid met lopen en opstaan. Ook kreupelheid is een uiting van artrose.
  • Knobbels onder de huid: laat knobbels altijd tijdig onderzoeken. Zowel goedaardige vetbulten als kwaadaardige gezwellen kunnen oorzaak zijn van een knobbeltje onder de huid. Een kwaadaardige tumor kan erg lijken op een vetbult. Aan de buitenkant is niet vast te stellen met wat voor soort knobbel u te maken heeft. Om die reden is het bij elke bult van belang om door de dierenarts een diagnose te laten stellen.