• Bestel nu gemakkelijk online
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 50 binnen NL
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0

Een hond aanschaffen

Honden zijn intelligente en gezellige huisgenoten die echt onderdeel uitmaken van het gezin. Geen wonder dat de hond een enorm populair huisdier is. De aanwezigheid van een hond maakt van uw huis een echt thuis. Bovendien kunt u dagelijks met uw hond op pad om nieuwe plekjes in uw omgeving te ontdekken. Een hond is een vriend voor het leven waar u actieve activiteiten mee kan ondernemen, maar ook heerlijk mee thuis op de bank kunt knuffelen.

Past een hond in mijn leven?

Voordat u een hond aanschaft, is het belangrijk om u af te vragen of een hond wel echt in uw leven past. Heeft u voldoende tijd en financiële middelen om goed voor de hond te kunnen zorgen? Heeft u zin om meerdere keren per dag met de hond te wandelen? Ook als het regent? Wat zijn uw toekomstplannen? Misschien wilt u over enkele jaren wel kinderen of u wilt kleiner gaan wonen. Ook dan moet een hond nog steeds in uw leven passen. Sta hier goed bij stil voordat u definitief beslist om een hond aan te schaffen.

Er komt een hond, spannend!

U bent eruit, u wilt graag een hond. Een leuke periode van oriënteren breekt aan. Wilt u een pup of een oudere hond, een reu of een teef, een rashond of een kruising, een grote of een kleine hond? Zet de antwoorden voor uzelf op een rijtje, zodat u gericht kunt zoeken naar de geschikte kameraad. Ga niet alleen af op het uiterlijk, maar kijk vooral goed naar de karaktereigenschappen van een hond. Een Border Collie is bijvoorbeeld een echte werkhond, die naast veel beweging ook mentale uitdaging nodig heeft. Wanneer u dit de hond niet kan bieden, kan de hond neurotisch worden. Een Chihuahua daarentegen is veel meer een gezelschapshond en heeft mede door zijn grootte veel minder beweging buitenshuis nodig. Het is belangrijk dat u de perfecte match vindt.

Waar gaat u de hond aanschaffen?

Afhankelijk van de wensen die u heeft met betrekking tot de hond, kunt u een hond op verschillende plaatsen aanschaffen.

  • Fokker: Wanneer u besluit voor een raspup te kiezen is het belangrijk dat u een goede fokker vindt. Een rasvereniging kan u daarbij helpen. In Nederland staat de Raad van Beheer voor het fokken van gezonde honden. Op de website van Raad van Beheer vindt u aangesloten en erkende rasverenigingen. Wanneer u een rashond aanschaft, krijgt u papieren mee met stamboom. De rashondenwijzer geeft u inzicht in de gezondheidsproblemen van bepaalde rassen. Sommige rassen worden daarom ook getest op erfelijke afwijkingen. Houd daarnaast rekening met de bouw van de hond. Zo hebben kortsnuitige honden zoals de Engelse en Franse buldog bijvoorbeeld vaak last van luchtwegproblemen. Voor sommige hondenrassen zult u op een wachtlijst terecht komen.
  • Internet: Op internet worden veel advertenties geplaatst waarin pups worden aangeboden. Het gaat hier vaak om mensen die een keer een nestje willen van hun hond of om ongelukjes. Dit kan een goed adres zijn om een hond aan te schaffen, maar er zijn ook veel aanbieders die totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. Bovendien bieden sommige broodfokkers hun pups aan via gezinnen, zodat het lijkt op een gelegenheidsnestje.
  • Asiel: Wilt u een oudere hond een nieuw thuis geven, kijk dan ook zeker in het asiel. In het asiel wachten nog veel honden op een nieuwe baas. Een goed asiel geeft u eerlijke informatie over een hond, zowel over de positieve als negatieve eigenschappen als over de geschiedenis van de hond. Zo weet u wat u kunt verwachten. Ook vindt u in het asiel zo nu en dan nestjes met pups die op zoek zijn naar een goed tehuis.
  • Herplaatser: Regelmatig staan bij rasverenigingen herplaatsers aangeboden. Door ziekte, ouderdom of andere problemen is hun baas niet meer in staat om voor ze te zorgen. Meestal is de geschiedenis van een hond bekend en kunt u uw vragen stellen aan de huidige eigenaar. Zo weet u precies wat voor hond u in huis haalt. Ook is het mogelijk dat u particulier een hond overneemt. Het is verstandig om een aantal keer met de hond te gaan wandelen en de hond enige tijd op proef te nemen, zodat u er zeker van bent dat de hond bij u past. Vraag wanneer de hond voor het laatst is behandeld tegen vlooien, teken en wormen, zodat u de bestrijding op het juiste moment kunt voortzetten. Daarnaast is het handig om te weten welk voer de hond momenteel krijgt, zodat u indien gewenst langzaam kunt laten overstappen op ander voer.
  • Buitenland: Er zijn veel stichtingen die buitenlandse honden een beter leven willen geven in Nederland. Via zo’n stichting kunt u een hond adopteren, zowel pups als volwassen honden. Soms verblijven de honden in een gastgezin in Nederland zodat u kennis kunt maken met de hond. Ook kunt u aan de hand van een karakteromschrijving voor een hond kiezen en deze naar Nederland laten komen. Een goede stichting draagt zorg voor een goed tehuis. Zij informeren naar uw leefsituatie, uw ervaring met honden en ze beoordelen of de hond die u op het oog heeft ook daadwerkelijk bij u past. Sommige stichtingen doen een huisbezoek voordat de hond bij u komt wonen. In het buitenland komen andere ziektes voor dan in Nederland. Informeer of en op welke buitenlandse ziektes de honden getest worden.

Het LICG heeft een checklist ontwikkeld om u te helpen bij het herkennen van goede fokkers, zodat u met een goed gevoel een pup kunt aanschaffen.

Broodfok en malafide hondenhandel

Het vinden van een goede fokker kan best lastig zijn. Veel broodfokkers en puppyhandelaren doen zich immers voor als de beste fokkers. Bij deze fokkers draait het echter allemaal om geld i.p.v. het fokken van gezonde en sociale pups. Het gebeurt dan ook vaak dat deze pups gezondheidsproblemen hebben of gedragsstoornissen ontwikkelen.

Er vindt veel malafide hondenhandel plaats met buitenlandse pups waarbij pups door importeurs naar Nederland gehaald worden. Vervolgens komen de pups bij handelaren terecht die ze proberen te verkopen. Tijdens de reis wordt hardhandig met de pups omgegaan en veel pups overleven de reis naar Nederland niet. Bovendien zijn de pups te vroeg van hun moeder gescheiden, niet ingeënt en vaak laat de gezondheid te wensen over. Bij aankomst in Nederland krijgen de pups een Nederlands paspoort en chipnummer, waardoor het lijkt alsof zij in Nederland geboren zijn. Vervolgens worden zij verkocht voor aanzienlijk lagere bedragen dan bij goede fokkers. Laat u hierdoor niet van de wijs brengen, maar laat het juist een alarmbel zijn. Maak uzelf ook niet wijs dat u een pup kunt redden. Juist door een pup aan te schaffen bij een broodfokker of malafide handelaar, houdt u de hondenhandel in stand.